Hoevetoerisme Aan het Tombos

Wandelen in Gingelom

De Chokierroute 3,8 km
De Chokierroute herinnert aan de historische figuur van Erasme Louis Surlet de Chokier, Regent van België, die Gingelom als thuisbasis had. Op de route volg je zijn voetsporen in het centrum van dit typisch Haspengouws dorp. De wandeling vertrekt aan het Gemeentehuis (Sint-Pieterstraat 1) en is 3,8 km. Volg de paaltjes met een blauwe ruit.

Gratis ter beschikking tijdens uw verblijf (Aan het Tombos)

De Tumiluroute 9 of 12 km
De Tumuliroute brengt je langs de zichtbare als verdwenen of onzichtbare overblijfselen van de Gallo-Romeinen op het Gingeloms grondgebied. Vooral in de deelgemeenten Montenaken, Kortijs en Vorsen valt de ongewone concentratie aan tumuli binnen een straal van 1500 meter op.

Gratis ter beschikking tijdens uw verblijf (Aan het Tombos)

Het Kapelletjespad
Heemkunde Gingelom, de Gingelomse logiesuitbaters en de gemeente Gingelom hebben een mooie kaart uitgebracht in het kader van kapelletjes. Het "Kapelletjespad" is enerzijds een prachtige topografische kaart van heel Gingelom en anderzijds een fiets- en wandelroute.

De wandelroutes vertrekken vanuit de 11 logiesuitbaters die Gingelom inmiddels rijk is. Eigen inwoners en toeristen kunnen kiezen uit kleine en grote wandellussen, waarbij ze – net als bij het fietsroutenetwerk Limburg – het exact aantal kilometer van hun tocht vooraf kunnen bepalen.

Kostprijs : € 2,50

De Cicindriaroute
In deelgemeente Jeuk ontspringt de Cicindria tussen het groen van een eeuwenoud kasteeldomein. Discreet slingert ze zich richting Sint-Truiden via Borlo, Buvingen en Muizen. Temidden van weidse landschappen, golvende velden en fruitbomen in strak gelid. Een idylle van natuurlijke stilte en gezonde buitenlucht … om gewoon te genieten.

Het wandelgebied Cicindria in Gingelom bestaat uit drie wandellussen.
1) De oranje ruit wandeling is 6,5 km lang en start in Buvingen, Park van de Vriendschap, Mielenstraat 1. Een wandeling langs het kleine dorpje Muizen, een schitterende holle weg en weids golvende landschappen.
2) De oranje rechthoek wandeling is 6 km en vertrekt tegenover het Pachthof te Borlo, Thewitstraat 8 of aan het Park van de Vriendschap, Mielenstraat 1. Een ontdekkingstocht langs twee historische dorpjes, een betoverend stukje "nieuwe" natuur langs het wachtbekken, een holle weg en een golvend landschap dat weggeplukt lijkt uit de Provence.
3) De blauwe bol wandeling is 5,5 km en start vertrekt tegenover het Pachthof te Borlo, Thewitstraat 8. Wandelplezier langs historische gebouwen, een prachtig wachtbekken, holle wegen, bosjes, fruitige boomgaarden en een middeleeuws kapelletje.

De wandelkaart omvat enerzijds 3 wandellussen op Gingeloms grondgebied en anderzijds 3 lussen op grondgebied Sint-Truiden.

Kostprijs : € 2,50

"Bovenvernoemde wandelkaarten zijn te verkrijgen op het gemeentehuis te Gingelom."


Wandelen in Haspengouw

Je wandelt door een holle weg met eikenbomen hoog boven je ... totale rust. De weg klimt zachtjes, een vierkantshoeve markeert de top van de heuvel, eens boven openbaart Haspengouw zich in volle glorie. Een weids landschap van groene heuvels, glooiende akkers en kleurrijke boomgaarden: Haspengouw is een gebied in geschenkverpakking, altijd verrassend en afwisselend.

Uitgekiende wandelroutes voeren je naar de mooiste plekjes. Verloren lopen is onmogelijk. Daarvoor zorgen de handige wegwijzers en wandelkaarten. En dankzij de vele rustplaatsen heb je alle tijd om onderweg op adem te komen na je zoveelste adembenemende ontdekking.

Greenspots-wandelkaarten te verkrijgen bij "Toerisme Limburg"
Tel. +32(0)11 23 74 50 of via www.toerismelimburg.be

Meer info: Regionaal Landschap Haspengouw
Tel. +32(0)11 31 38 98 of via www.rlh.be


Wandelen in het Hageland

Hagelands Haspengouw - 12 wandelingen
Je houd van het landelijk leven? Deze twaalf routes Nemen je mee naar de wijdse, glooiende akkers in de streek rond Landen en ten zuiden van Tienen. Onooglijke verstilde dorpjes zijn hier je rustpunten: Ezemaal, Laar, Hoegaarden, Neerlanden, Outgaarden, Tienen, Hakendover, Waasmont, Walsbets, Walshoutem, Wezeren en Meldert.

Monumentale vierkantshoeven duiken her en der op. En als je oog hebt voor geschiedenis, danhou je zeker halt bij de oudste monumenten van Vlaams-Brabant: Gallo-Romeinse grafheuvels en vroegmiddeleeuwse motten (woonplaatsen van de plaatselijke heren).

Wandelnetwerk Getevallei - 13 wandelingen
Deze 13 wandellussen werden in een netwerk met elkaar verbonden. Stel zo zelf je favoriete circuit samen doorheen Geetbets, Linter en Zoutleeuw. Kies je eerder voor de ongerepte natuur of leg je liever het accent op monumenten en bezienswaardigheden? In de lente schitteren hier de fruitbloesems in de vele boomgaarden! Rusten doe je zeker in het provinciedomein 'Het Vinne' of het Brabantse kunstschrijn, het stadje Zoutleeuw.

Wandelkaarten te verkrijgen bij "Toerisme Vlaams-Brabant"
Tel. +32(0)16 26 76 20 of via www.vlaamsbrabant.be/mediatheek


Aan het Tombos - Oude Katsei 79, 3890 Gingelom - Tel +32(0)11 88 59 90